Smerte

Nakkebehandling av kvinnelig pasient

Smerte er en svært komplisert sak som det ikke alltid er lett å finne årsaken til. Mange tror det er en definitiv sammenheng mellom smertene og skader man finner på MR-undersøkelse (magnetisk resonans). Det er ikke uvanlig at man slår seg til ro med at den påviste slitasjen i ryggvirvlene eller i skulderen medfører at man ikke lenger kan trene ordentlig, eller at man avventer behandling og trening for å se hva MR-undersøkelsen viser.

Denne studien fra The New England Journal of Medicine utførte MR-undersøkelse på ryggraden til 98 personer uten ryggsmerter. De fant at bare 36 prosent av forsøkspersonene  hadde “normale” mellomvirvelskiver. Hele 52 prosent av deltagerne hadde endringer på minst ett nivå, 27 prosent hadde en protrusjon, mens 1 prosent hadde en ekstrusjon. 38 prosent hadde en abnormalitet på mer enn én mellomvirvelskive.

Prevalensen av prolaps, men ikke protrusjon, økte med alderen. Disse begrepene blir ofte feilaktig brukt om hverandre. Protrusjon er en liten utbuling eller utposning av diskmateriale og er det man ser flest av. Når en større mengde diskmateriale buler ut eller renner ut av disken er det en prolaps.

Det viste seg altså at mange personer uten ryggsmerter har “skader” i ryggraden når man ser på MR-undersøkelsen. Det er altså mange andre faktorer som spiller inn ved ryggsmerter. Les denne artikkelen om smerte for å lære mer om hvilke faktorer som spiller inn.

MR-undersøkelse er absolutt et godt redskap for å finne ut hva som er galt, men det er ikke alltid det er noen grunn til å henge seg for mye opp i at man har slitasje/aldersforandringer her og der.

Det er selvsagt noen forhåndsregler man skal ta før man setter i gang med trening, og det er enkelte tilstander der man må unngå belastning, men ikke la et slitasjefunn på MR-undersøkelsen føre til at du ikke beveger deg.

Ofte vil dette medføre forverring av plagene dine da kroppen din gradvis blir stivere og svakere. 

Ta kontakt med en kompetent fagperson om du er usikker på hva du kan gjøre. Jeg tilbyr en helhetlig tilnærming der jeg bruker min utdanning og kompetanse innen muskel,- skjelett- og nerveplager, kombinert med oppdatert kunnskap med sertifisering innen styrketrening og ernæring. Du kan finne ut mer om hva jeg tilbyr, som online coach eller i klinikken ved å gå inn på tjenester/produkter

Kurs og Produkter

Del dette innlegget

Abonner på Nyhetsbrev

Få oppdateringer og nyheter

Relatert Innhold

Benkpress mann
Artikler

Benkpress – 10 Tips for bedre teknikk og økt styrke!

Benkpress er nok en av de vanligste øvelsene man ser på treningssenter og den utføres på alle mulige måter. I denne artikkelen vil jeg gjennomgå 10 tips for at du kan bli enda sterkere i øvelsen og unngå skader i samme slengen.

smerte fot
Artikler

Smerte – 10 nyttige ting du bør vite

  De aller fleste opplever smerter fra tid til annen og det er mye man vet og ikke vet når det gjelder smerter.  Forekomsten av rapportert smerte i Norge er høyere enn i mange andre europeiske land, og man anslår at 30 prosent av de voksne har kroniske smerter i Norge i dag. Den vanligste årsaken

Spørsmål?

Send meg en melding her