Smerte

Nakkebehandling av kvinnelig pasient

Smerte er en svært komplisert sak som det ikke alltid er lett å finne årsaken til. Mange tror det er en definitiv sammenheng mellom smertene og skader man finner på MR-undersøkelse (magnetisk resonans). Det er ikke uvanlig at man slår seg til ro med at den påviste slitasjen i ryggvirvlene eller i skulderen medfører at man ikke lenger kan trene ordentlig, eller at man avventer behandling og trening for å se hva MR-undersøkelsen viser.

Denne studien fra The New England Journal of Medicine utførte MR-undersøkelse på ryggraden til 98 personer uten ryggsmerter. De fant at bare 36 prosent av forsøkspersonene  hadde “normale” mellomvirvelskiver. Hele 52 prosent av deltagerne hadde endringer på minst ett nivå, 27 prosent hadde en protrusjon, mens 1 prosent hadde en ekstrusjon. 38 prosent hadde en abnormalitet på mer enn én mellomvirvelskive.

Prevalensen av prolaps, men ikke protrusjon, økte med alderen. Disse begrepene blir ofte feilaktig brukt om hverandre. Protrusjon er en liten utbuling eller utposning av diskmateriale og er det man ser flest av. Når en større mengde diskmateriale buler ut eller renner ut av disken er det en prolaps.

Det viste seg altså at mange personer uten ryggsmerter har “skader” i ryggraden når man ser på MR-undersøkelsen. Det er altså mange andre faktorer som spiller inn ved ryggsmerter. Les denne artikkelen om smerte for å lære mer om hvilke faktorer som spiller inn.

MR-undersøkelse er absolutt et godt redskap for å finne ut hva som er galt, men det er ikke alltid det er noen grunn til å henge seg for mye opp i at man har slitasje/aldersforandringer her og der.

Det er selvsagt noen forhåndsregler man skal ta før man setter i gang med trening, og det er enkelte tilstander der man må unngå belastning, men ikke la et slitasjefunn på MR-undersøkelsen føre til at du ikke beveger deg.

Ofte vil dette medføre forverring av plagene dine da kroppen din gradvis blir stivere og svakere. 

Ta kontakt med en kompetent fagperson om du er usikker på hva du kan gjøre. Jeg tilbyr en helhetlig tilnærming der jeg bruker min utdanning og kompetanse innen muskel,- skjelett- og nerveplager, kombinert med oppdatert kunnskap med sertifisering innen styrketrening og ernæring. Du kan finne ut mer om hva jeg tilbyr, som online coach eller i klinikken ved å gå inn på tjenester/produkter

Kurs og Produkter

Del dette innlegget

Abonner på Nyhetsbrev

Få oppdateringer og nyheter

Relatert Innhold

Artikler

Hamstring Curl i slynge – Anbefalt øvelse

Hamstrings (bakside lår) har en svært viktig rolle under løping der den både strekker ut i hoften og bøyer i kneet underveis. Hamstrings, som består av Biceps Femoris, Semimembranosus og Semitendinosus, fungerer både som knefleksor (bøy) og hofteekstensor (strekk). Optimal trening av Hamstrings krever derfor at begge disse funksjonene utfordres samtidig. Hamstring curl i slynge

Artikler

Hvordan mestre stress

Stress er et begrep som ofte blir brukt i hverdagen og ofte blir det sett på som en negativ fysiologisk og psykologisk påkjenning. Er stress virkelig så negativt som noen vil ha det til?  Det er en rekke faktorer som påvirker hvilken påvirkning det har på kroppen vår, og kanskje først og fremst hvordan vi

Spørsmål?

Send meg en melding her