Bør man trene kjernemuskulaturen om man har vondt i ryggen?
Martin Hanstvedt
Det har lenge vært populert å assosiere korsryggsmerter med manglende "kjernemuskulatur", selv om evidensen for dette er svak. Det er nå forskning som viser at endret bevegelsesmønster og økt ko-kontraksjon er assosiert med tilbakevendende og
I en akuttfase etter en ryggskade er det ikke uvanlig at muskulaturen forsøker å beskytte det skadede området ved å øke muskelaktiviteten og stive av området.
Over tid, når skaden har leget seg, kan derimot dette gi et lite optimalt bevegelsesmønster og en frykt for å bevege seg som normalt, noe som igjen kan føre til at man mister troen på at ryggen tåler den påkjenningen vi gir den. Smerte er en svært sammensatt opplevelse og dette er faktorer som kan være med på å påvirke nettopp denne.
Det har lenge vært populert å assosiere korsryggsmerter med manglende “kjernemuskulatur”, selv om evidensen for dette er svak. Det er nå forskning som viser at endret bevegelsesmønster og økt ko-kontraksjon er assosiert med tilbakevendende og langvarige korsryggsmerter, noe som gir grunn til å tro at behandlingsstrategien bør endres (O´Sullivan, 2012)
I videoen under ser du professor Peter O´Sullivan snakke med en ryggpasient som etter en ryggskade fokuserte på å øke styrken i kjernemuskulaturen.
Dette viste seg etter hvert å gi helt motsatt effekt av det man skulle ønske, og medførte at pasienten fikk et anstrengt og smertefullt forhold til bevegelse av ryggen. Han opplevde også at situasjonen gikk ut over hans selvtillit og mentale helse. Se videoen av deres møte her:
I videoen ser man hvordan pasienten endrer sin tankemåte og tro på egen rygg gjennom et år etter å ha fått de riktige virkemidlene av O´Sullivan.
Vi som arbeider med ryggpasienter kan derfor med fordel tenke oss om, og ikke minst undersøke ordentlig om det faktisk er nødvendig med mer stabilitetstrening, eller om det tvert i mot kan være behov for å lære pasienten å bevege seg uten å spenne opp muskulatur. Mye tyder på at det muligens overdrevne fokuset på kjernetrening ikke har vært like fordelaktig for alle ryggpasienter, og at “instabilitet” ikke nødvendigvis har fortjent sitt rykte som en medvirkende faktor til kroniske ryggsmerter.
Mye av den forskningen som blir gjort på kroniske ryggplager viser nemlig at noe av det viktigste terapeuter kan gjøre er å undersøke grundig om det foreligger patologi, avdramatisere situasjonen om mulig, og ikke minst gi pasienten tro på egen kropp og evne til å håndtere situasjonen.
Jeg har etter over 13 års erfaring med ryggplager designet et program for styrketrening som kan være veldig fordelaktig om du har ryggplager.
I dette programmet, som du får tilgang til i en app, viser jeg hvordan du kan trene rundt ryggplager, og på sikt optimalisere avspenningsevne, mobilitet og bevegelsesmønster med bruk av innovative øvelser som tar for seg bevegelse i ribbekasse, ryggrad, skuldre, bekken og hofter – samt hjelper deg å bygge opp kapasitet og toleranse for aktivitet og belastning.
Programmet består av to ulike dager som du enten kan trene en eller to ganger per uke – altså enten to eller fire økter totalt per uke, men dette kan du tilpasse i appen utifra ønske og muligheter til å trene
Du får tilgang til programmet i appen Abel etter at du har betalt – send meg bare brukernavnet ditt til epost [email protected] – så gir jeg deg tilgang til programmet der du får video av hver øvelse og dosering – så kan du fylle inn underveis i øktene. Da får du både en treningsplan og treningsdagbok i appen.
Til informasjon: program og øvelser er kun for å gi informasjon og det er hver og en sitt ansvar å vurdere om man skal utføre øvelsene. Om du er usikker på om du skal prøve øvelsene som vises, så anbefaler jeg å ta kontakt med en fagperson som kan veilede deg, men jeg har satt opp programmene på generelt basis, uten å ha mulighet til å vurdere hver enkelt person som kjøper programmet. Det er derfor viktig for meg å påpeke at dersom du er usikker på noe så er det opp til deg å vurdere om du skal gjøre øvelsene eller få en vurdering først.
Referanse:
O ’Sullivan P.(2012) It’s time for change with the management of non-specific
chronic low back pain. Br J Sports Med 2012; 12: 224-227.
Det er fortsatt en relativt stor andel av befolkningen som ikke vet hva en manuellterapeut er og gjør, og det er viktig at flere får informasjon om dette. Etter å ha nylig fullført siste eksamen for å bli manuellterapeut tenkte jeg å skrive et innlegg om hva en manuellterapeut er, og hva man kan forvente dersom man går til behandling.
Pull-up og Chin-up er to forholdsvis like øvelser som mange benytter i sitt treningsprogram. Begge trenes med bruk av egen kroppsvekt og er såkalte flerleddsøvelser som involverer flere ledd. Så spørsmålet er, hvilken skal du velge?