4 grunner til å loggføre treningen din

loggføring på pc
Å loggføre treningen er noe av det viktigste du kan gjøre for å holde oversikt over treningen din og sørge for fremgang. Samme hvilket treningsprogram du følger – loggfør treningen din!

Av de som trener på treningssenter er det forholdsvis få som noterer ned hva og hvordan de trener. Mange går rundt uten å se ut til å ha noen som helst plan for hva som skal gjøres og i hvilken rekkefølge. De har heller ingen mulighet for å kunne måle dagens økt opp mot tidligere eller fremtidige økter da det er svært vanskelig å huske alt som blir  gjort.

Måle fremgang

 

Mange er av den oppfatning at man bør ha fremgang i treningen sin for at man skal ønske å fortsette. Enten du blir sterkere, hurtigere, mer utholdende eller går ned i fettprosent, så er det viktig at du vet hva du ønsker å oppnå med treningen din.
Hvordan vet du at du har fremgang?  Husker du husker hvor sterk du var, eller hvor fort og langt du løp én mnd eller ett år tilbake. Eller har du skrevet dette ned og kan enkelt sammenligne med dagens resultater?

Du tok for eksempel knebøy eller markløft forrige uke og husker at du brukte 100 kg. Men husker du hvor mange repetisjoner og sett du utførte? Hva med uken før? De fleste glemmer dette og det er heller ingen grunn til å gå rundt og huske det når du kan skrive det ned.

Økt motivasjon

 

Når du ser at du forrige uke trente med 50 kg, 8 reps og 4 sett vil  det gi deg en økt motivasjon å plutselig klare 50 kg, 10 reps og 4 sett den påfølgende uken. Det er jo FREMGANG! I tillegg vil det gi deg en utfordring å hele veien vite hva du har gjort tidligere da du får større motivasjon til å slå forrige ukes resultater. Dersom du forrige økt trente med for lett belastning i forhold til hva du kunne klart – skriv ned at du neste uke skal starte med noe høyere vektbelastning. På denne måten blir det også lettere å presse seg selv til å øke belastningen.

Alt som gir deg mer motivasjon vil være med å øke dine treningsprestasjoner. Å se resultater av treningen er for de fleste den viktigste motivasjonsfaktoren og det å se at man har fremgang vil gjøre at man holder oppe viljen og lysten til å trene videre. Det skal sies at det ikke er realistisk å øke hver uke hele året, men hvordan skal du vite hvordan du ligger an dersom du ikke har skrevet det ned. Enkelte er født med elefanthukommelse, men det er heller få av dem.

Du føler større ansvar for å gjennomføre treningen

 

Tenk deg følgende: Før treningen vet du at du skal gjennomføre et treningsprogram med spesifikke øvelser, sett, repetisjoner, og en viss belastning. Når treningen nærmer seg slutten føler du deg sliten og har mest lyst å kutte de siste settene på øvelsen du liker minst.

Når du likevel skal skrive ned alt du gjør på treningen vil terskelen for å skippe en øvelse eller et sett være langt høyere da du føler deg mer ansvarlig for å følge opp den planen som er skrevet ned. Derfor er det lurt å planlegge treningsøkten i form av øvelser, sett og repetisjoner, og deretter skrive opp hvilken belastning du brukte og eventuelle endringer i repetisjoner dersom du klarte noe mer eller mindre enn forventet.

Å gjøre deg selv mer ansvarlig for din egen trening vil også gjøre noe med innsatsen og planleggingen du legger ned.

Muligheten til å se tilbake på en treningsperiode og lære av den

 

Dersom du får en skade, føler deg helt tom eller kjenner at fremgangen forsvinner,  kan du lett se tilbake på treningsperioden du har vært gjennom. Da vil forhåpentligvis du eller andre se hva som ble gjort galt, for mye eller for lite av. Dette vil du ikke ha mulighet til dersom du så vidt husker hva som ble gjort den siste uken. De fleste glemmer hva som ble gjort hver eneste treningsøkt over en lengre periode. Skriv det ned og ta vare på treningsloggen din!

Personlig har jeg funnet at den enkleste måten å loggføre og holde kontroll på styrketreningen er å skrive ut treningsprogrammet med tabeller for sett, repetisjoner og vektbelastning. Dette krever noe planlegging før treningsperioden, men du slipper da å finne ut hva du skal trene hver dag. Det blir mer systematisk og du kan enkelt og greit fylle ut tabellene etter hvert som du trener. Det blir en enkel og god vane.

Jeg vil anbefale å sette opp en plan for treningsøktene hver uke og fylle ut i løpet av økten. Da slipper du å sitte deg ned i etterkant og skrive, og du glemmer ikke hva som ble løftet på de ulike repetisjonene.

Oppsummering

Finn en enkel måte å registrere treningsprestasjonene på. Om du går, sykler, trener styrke eller løper intervaller vil det være hensiktsmessig å notere ned ting som: tid brukt, distanse, og hvordan kroppen kjentes. Notér også ned det du gjør på kostholdsfronten. Kostholdet har svært mye å si for dine resultater, og det å ha oversikt over dette vil være både enkelt og nyttig

Forsøk å loggføre treningen din en periode fremover og se hva du synes!

TJENESTER

Del dette innlegget

Abonner på Nyhetsbrev

Få oppdateringer og nyheter

Relatert Innhold

kvinne pull-up
Artikler

Hvordan klare din første Pull-up – med 10 tips for fremgang

Pull-up er en svært vanlig øvelse og man ser den stadig vekk bli utført på treningssentre og blant idrettsutøvere.

Selv om øvelsen er veldig populær, er det mange som opplever at fremgangen lar vente på seg, og mange har utfordringer med å komme i gang med den første. Dette kan være frustrerende da man selvsagt ønsker å bli bedre i de øvelsene man utfører regelmessig.

I dette innlegget går jeg gjennom metoder som kan bidra til at du kommer et steg videre og kommer over det berømte platået som ofte oppstår.

Knebøy kvinne
Artikler

Knebøy – den ultimate guiden

I denne artikkelen vil jeg gå innpå hvilken dybde man bør benytte med tanke på muskelaktivering, prestasjonsfremming og skadeforebygging. Dette er et tema som det fins mange meninger om. Noen mener det er skadelig for knærne å gå dypt, mens andre mener dette er eneste måten man får full effekt av øvelsen på. Hva viser forskning?

Spørsmål?

Send meg en melding her